logo www.orastieinfo.ro

PAGINA
MUNICIPIULUI
ORĂȘTIE


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 6

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 36

Albert Amlacher

(27 decembrie 1847 - 14 ianuarie 1939)
scriitor sas, profesor, istoric, doctor în filozofie

Albert Amlacher Născut la 27 decembrie 1847, în Orăştie (Broos), într-o familie de emigranţi din regiunea Amlach (Austria), care s-a stabilit, pe la mijlocul secolului al XVIII-lea în zona Orăştiei.

Între anii 1855 - 1858 urmează cursurile Şcolii Confesionale Evanghelice din oraşul natal. Frecventează cursurile liceului săsesc evanghelic din Sibiu (1859-1863), şi ale Liceului săsesc din Sighişoara (1864-1867). Student la "Herzoglich - Sachsische Gesamt Universität" din Jena, Facultatea de Filozofie şi Teologie (1868); student la "König Friedrich Wilhelm Universität", Berlin (1869); la "Herzoglich Badische Ruprecht - Carolinische Universität", Heidelberg (1871). Doctor în filozofie şi magistru în arte libere (1872).

În 1873 intră în învăţământ la Orăştie. Director adjunct la Şcoala Confesională Germană din Orăştie (1874). În 1875, refuză o catedră, respectiv conducerea liceului din Speyer (Germania), deşi ar fi primit un salariu de 20 de ori mai mare decât la Orăştie. Obţine diploma în Teologie (1877). Membru fondator al Asociaţiei Carpatine (Karpatenverein) (1880), care încearcă să antreneze intelectualii şi alte categorii sociale în activitatea de turism. În semn de preţuire pentru activitatea depusă, cabana de pe muntele Şurianu s-a numit la începutul secolului, cabana "Albert Amlacher". Ocupă al doilea post de predicator la Sebeş (1882). Este ales apoi preot evanghelic la Romos (1891). Membru de onoare al Asociaţiei Cercetătorilor în Istoria Austriei (1894). Membru de onoare al Asociaţiei Istorice şi Arheologice a Comitatului Hunedoara (1897). Este menţionat în "Lexiconul scriitorilor", editat de Dr. Friedrich Schuller (1902). În 1924 este pensionat ca preot şi se retrage la Orăştie.

Moare la 14 ianuarie 1939, la venerabila vârstă de 92 ani.

A colaborat la aproape cincizeci de publicaţii în limba germană, română şi maghiară din care amintim câteva: Amicul Familiei (Gherla), Familia, Telegraful român (Sibiu), Gazeta Transilvaniei, Berliner Tageblat, Prager Presse, Frankfurter Zeitung, Szásváros és Vidéke. În domeniul prozei scurte, schiţe şi nuvele, a scris 46 de titluri în limba germană. Cele mai importante lucrări rămân cele istorice tot în germană: Ein urkundlicher Beitrag ältesten geschichte des Brooser Kapitels (Contribuţie la istoria cea mai îndepărtată a costrucţiei bisericeşti din Orăştie), Die Türkenschlacht auf dem Brotfelder (Lupta cu turcii pe Câmpul Pâinii), Aus der "guten alten Zeit" (Din "îndepărtatele vremuri bune" ale unui oraş săsesc), Urkundenbuch zur geschichte der Stand und des Stuhles Broos (Culegere de documente cuprinse la istoria oraşului şi a Scaunului Orăştiei), Rumes. Aus der Vergangenheit und Gegenwart einer siebenbürgisch sächsischen Dorfgemeinde (Romos. Din trecutul şi prezentul unei comunităţi săseşti în Ardeal). A mai publicat o serie de descrieri ale călătoriilor sale în munţi.

Albert Amlacher rămâne o personalitate remarcabilă a culturii săseşti din Transilvania, şi un istoric care a pus pe primul loc, Orăştia şi Scaunul Săsesc.

Casa Dr. Albert Amlacher (Șureanu) – S.K.V.

Albert Amlacher Acest adăpost turistic a fost inaugurat la 11 septembrie 1934 de către secția Sebeș a S.K.V. (Siebenburgischer Karpaten Verein) și se afla la altitudinea de 1734 metri, în apropierea lacului Șureanu din masivul cu același nume. Cabana avea la parter o sufragerie, două camere pentru dormit și o verandă, iar la etaj un dormitor comun și alte două camere separate. În acest adăpost se puteau caza 14 persoane în paturi cu somieră și 15 persoane în dormitorul comun.

Casa Dr. Albert Amlacher era deschisă tot anul și aici se puteau servi mâncăruri calde sau reci, prețurile la cazare variau între 25 și 65 de lei, în funcție de camere, iar membrii S.K.V. aveau tarife reduse.
  • Comentarii
  • Comentarii pe Facebook
  • Statistici


Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/pablo/public_html/articol.inc.php on line 151
vasiu
2012-01-29 08:38:18

aic s-au strecurat niste grescheli de scriere, corect: \"Aus der Vergangenheit und Gegenwart einer siebenbürgisch sächsischen Dorfgemeinde.\"
Secui Adrian
2012-01-29 18:20:07
www.orastieinfo.ro
Multumesc pentru corectura. Am modificat textul.
Puteți folosi tag-urile HTML bold, italic, underline.
Comentariile care conțin: insulte, atacuri la persoană, chestii rasiste sau alte mizerii, vor fi șterse. De asemenea îmi rezerv dreptul de a șterge comentariile care îmi displac.

Numele:

E-mail (nu va fi publicat):

Website (nu este obligatoriu):

Mesaj:

Încă nu este implementat.